O veliké úrodě, která i větve naklání, o teple u kamen a zavařovacího hrnce a o zásobách na dlouhou zimu
Obilí je sklizené, traktory linkují pole velká i malá a podzim maluje těmi nejkrásnějšími barvami. Zelináři, sadaři i zahrádkáři se mají co otáčet, aby před mrazíky sklidili ty spousty dozrávající zeleniny na polích a záhonech a ovoce ze stromů obsypaných tak, že větve div nelíbají zem.
Inu nezbývá, než se statečně chopit košíků, zadělávacích mís, oprášit zavařovací hrnec, vyhnat všechny z kuchyně a jde se na věc. Protože okurky nakladačky díky pěstování ve sklenících sklízíme obvykle až do listopadu a na kysání zelí je ještě času dost, podělíme se o dva recepty, které jsou tak za pět dvanáct.
Omytá rajčátka překrájíme na poloviny a vsypeme na plech. Bylinky drobně nasekáme nebo nadrhneme z větviček. Česnek oloupeme a prolisujeme nebo jemně utřeme a spolu s bylinkami promícháme s rajčátky. Vše zakápneme troškou oleje a posypeme solí a trochou cukru.
Vše pečeme pomalu, při 120 - 150°C dvě až tři hodiny a občas promícháme, aby se rajčátka nepřichytávala k plechu. Upečená vlažná rajčátka plníme do malých skleniček a sterilujeme při 85°C 20 minut (20 minut zahříváme).
Tenhle poklad najde využití na opečených chlebech potřených trochou čerstvého sýra, s těstovinami, v salátech, plněném pečivu nebo při nakládání sýrů. A máte-li pocit, že jste na zimu dobře zásobení, tak příští rok budete jistě zavařovat z dvojité dávky!
Druhý recept je ze šuplíčku sladkého. Hodit se bude do buchet, na čerstvý chleba s máslem, do zvěřinových omáček nebo na glazovaná žebírka.
Švestky vypeckujeme, nasypeme do hlubokého plechu, přidáme pár lžic jablečného octa, mleté nebo utlučené koření a necháme pár hodin odpočinout.
Troubu předehřejeme na 130-150°C a švestky pomalu pečeme do zhoustnutí. Podle množství vody v plodech pečeme 8 až 12 hodin. Při pečení si švestek téměř nevšímáme. Bohatě stačí, když je zamícháme jen dvakrát, třikrát.
Do zhoustlých švestek vmícháme cukr dle chuti a sladkosti švestek. U nás se na 8 až 10 kg syrových švestek přidává jen asi 1 kg cukru. Směs v troubě zahříváme, až se cukr rozpustí. Potom můžeme švestky rozmixovat, ale není to nutné. Takhle jsou příjemně na skus.
Horká povidla plníme do sklenic, zalijeme lžící tuzemáku a sterilujeme 20 minut při 85°C (předtím 20 minut zahříváme).
O švestky se u nás vede věčný boj mezi zastánci ovocné pálenky a milovníky buchet. U rajčat se zase dlouhosáhle diskutuje, jestli si zaslouží jiný osud, než uvaření do kečupu, protože syrová by někteří nepozřeli za žádnou cenu. Taky jste v otázce zpracování úrody na kordy? Nebo se spíš sejdete celá rodina a výroba a nakládání připomíná dobře zorganizovanou manufakturu?
O nečekané úrodě, o kouzlu sobotních rán, o receptech, které musíte vyzkoušet a o neplánovaném rozšíření naší nabídky
O rostlinách, které jsme na základce trápili nepéčí, o tom, že retro už zase přišlo do módy a o pokojovkách, které prostě potřebujem k životu
O imunitě, která nás dokáže potrápit, rostlinách, které nám dokážou ucpat nos i přírodní pomoci, která nám může od pylových alergií ulevit