zpátky

#rostliny
#léto
#podzim
#objednávka
#květiny

Okurková sezóna

O nečekané úrodě, o kouzlu sobotních rán, o receptech, které musíte vyzkoušet a o neplánovaném rozšíření naší nabídky

15/10/2024

Už asi víte, že v prvním roce jsme v našem zahradnictví založily trvalkové záhony, které měly zkrášlit naši trošku větší předzahrádku a být také ukázkou pestrých sortimentů trvalek a travin, které tak rády navrhujeme do většiny zahrad. Ukously jsme si taky kousek pole a vysadily listnaté keře, které se díky voňavým květům, barevným plodům a všelijak tvarovaným listům skvěle hodí do našich kytic a aranží. Takový malý krok pro větší udržitelnost v naší floristice.

Druhý rok se naše působiště rozrostlo o záhony letniček. Milujem je pro pestré květy, které kralují našim letním kyticím, usušené vládnou podzimním i zimním věncům a sušeným vazbám a sbírané za ranního kuropění jsou nejvíc nejlepší v kuchyni – na dortech, kanapkách, studených polévkách, koktejlech... Fantazii se meze opravdu nekladou! A naše trvalkové záhony? Ukázalo se, že v květnu, červnu, září a říjnu fungují taky jako zásobní zahrada pro naše floristické chutě!

Třetí rok – ten letošní byl teprv výzva! Co začalo jako nápad na spolupráci s malou rodinnou potravinářskou firmou nakonec přerostlo do programu na celé léto. Pustily jsme se do pěstování bylinek, drobného ovoce a taky okurek. Obrovského lánu okurek! Okurková sezóna tak nebyl krycí název pro dva měsíce prázdnin, kdy se neděje vůbec nic. Právě naopak! Úroda byla tak veliká, že se okurka nakládačka stala naším hlavním artiklem, středeční a sobotní olomoucký trh povinnou součástí týdenního pracovního kolečka a jestli se ptáte na náš jídelníček, tak po pravdě odpovídáme, že nakladačky se staly jeho pevnou součástí od července až po říjen. Čtete dobře, opravdu sklízíme ještě teď!

Okurky k snídani, obědu, svačině i večeři

Prodej okurek na zavařování nezní jako bůh ví jak zajímavá činnost, ale tahle naše trhovecká dopoledne nám přihrála spoustu zajímavých setkání, často povídání o naší práci, předávání rodinných receptů, úsměvů a i za deště dobré nálady.

Nebyly to ale jen okurky, které na našem stánku lákaly! Vypěstovaly jsme spoustu bylinek v květináčích – červenou, thajskou a trpasličí bazalku, kerblík, koriandr a kopr, na záhonech sklízely libeček, šalvěj, yzop, petržel a meduňku do svazků. Do krásných terakotových květináčů sesadily ty nejlákavější kusy tak, aby se z bylinek stala i krásná dekorace balkónů nebo skvělý dárek pro kuchaře. A tak jak sezóna ubíhala, vázaly jsme i kytice. Velké i malé, ale vždycky čerstvé, voňavé a z květin s láskou vypěstovaných v našem zahradnictví. K tomu v krabičkách jedlé květy, drobné ovoce a navrch květový med z Vysočiny.

Náš stánek na tržišti od začátku trochu vyčníval. Poznávacím znamením se stal náš černý slunečník, ručně psané tabule a pokaždé ty nejčerstvější kousky z naší zahrady. Velké díky všem, kteří se k nám naučili chodit pravidelně. Byla to silná motivace tlačit tuhle rozjetou kárku dál a stále vymýšlet něco nového. A kdo ví, třeba se nám to příští rok zase vymkne a budem se na trhu potkávat zase.

Ale teď k těm slibovaným receptům. Ten první, na americké okurkové řezy, k nám doputoval od Irenky tety. Jsou supr při grilování. Skvěle doladí burgery, hot dogy, ale hodí se i do sandwichů a nebo jen tak na spravení chutí po bujarém večeru.

Suroviny
  • 2,5 kg větších okurek nakladaček nastrouhaných na plátky
  • 0,6 kg cibule nakrájené na plátky
  • 3 lžíce soli
  • 3 lžíce sladké papriky

Vše smícháme a necháme 4 hodiny v chladnu odpočinout. V mezičase si připravíme nálev.

Nálev
  • 500 ml kvasného octa
  • 400 g cukru
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce mletého pepře
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžička chilli

Ze směsi okurek s cibulí vymačkáme vodu a plníme je do čistých zavařovacích sklenic. Poté je zalijeme vychladlým nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme při 85°C 20 minut.

Hlavním artiklem jsou letos překvapivě okurky.
Na trhu nás můžete potkat od jara do podzimu.

Recept druhý by mohli předepisovat psychologové jako terapeutický prostředek. Říkejme mu třeba zmasakrovaný okurkový salát.

Suroviny
  • přerostlé okurky nakladačky, kilo sem, kilo tam
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 4 větší stroužky česneku, utřené
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce opražených sezamových semínek
  • 1 chilli paprička, zbavená semínek a jemně nasekaná
  • 2 šalotky, oloupané a nakrájené na tenká kolečka
Postup

Okurky omyjte, podélně překrojte na poloviny, opravdu velké na čtvrtiny, vložte do pevného sáčku a válečkem na těsto je roztlučte na kusy velikosti sousta. V míse promíchejte rýžový ocet, utřený česnek, sojovou omáčku, sezamový olej, cukr a chilli. V míse pak promíchejte okurky, šalotku, chilli a zálivku a dejte alespoň na půl hodiny vychladit. Poté posypte opraženými sezamovými semínky a podávejte ke smažené rýži, opékaným nudlím, ale skvělý je i ke steaku z tuňáka.

Třetí recept už neodmyslitelně patří k našemu každoročnímu pobytu v Poniklé. Máme tam čistě dámskou sestavu a tak si užíváme jídla, která by nám doma neprošla. Rozumějte bez masa. Tak tedy dámská okurková polévka.

Suroviny, tentokrát vše tak nějak od oka a co lednice dala
  • okurky, omyté, oloupané a zbavené semen
  • zakysaná smetana nebo tučný jogurt, použít můžete i kokosový krém
  • sůl a pepř
  • česnek
  • čerstvé bylinky podle chuti (použít můžete mátu, kopr, petrželku, kerblík nebo koriandr)
Postup

Okurky nastrouháme nahrubo a česnek najemno. Vše přesuneme do mixéru, přidáme smetanu, sůl a pepř a umixujeme dohladka. Přidáme jěmně usekané bylinky a dáme do lednice vychladit. Podáváme třeba s plátkem žitného chleba, opečenými tortillami nebo česnekovým naanem.

Kapitolu okurky pro dnešek uzavíráme. Budem rádi, když nám napíšete, který recept jste vyzkoušeli a jestli měl úspěch. A pokud vám bude doma nějaká ta zelenina chybět, máme pro vás podpultovou informaci. Začaly jsme připravovat a rozvážet zeleninové bedýnky. Vybíráme pro vás tu nejhezčí zeleninu na záhonech i ve skleníku, ovocíčko v sadu, bylinky a jiné dobroty a vozíme je až k vašim dveřím. Pro letošek už se naše zahrada pomalu loučí, ale na jaře to zase rozbalíme. Tak se ozvěte a my vám pošlem aktuální nabídku.

blog

#rostliny
#léto
#podzim
#objednávka
#květiny

Okurková sezóna

O nečekané úrodě, o kouzlu sobotních rán, o receptech, které musíte vyzkoušet a o neplánovaném rozšíření naší nabídky

číst

blog

#rostliny
#substrát

Monstery jsou láska

O rostlinách, které jsme na základce trápili nepéčí, o tom, že retro už zase přišlo do módy a o pokojovkách, které prostě potřebujem k životu

číst

blog

#jaro
#květiny
#léto
#podzim
#rostliny

Pylové alergie od jara do zimy

O imunitě, která nás dokáže potrápit, rostlinách, které nám dokážou ucpat nos i přírodní pomoci, která nám může od pylových alergií ulevit

číst
více