O léčivých rostlinách babiččiny zahrádky, o babských radách, o výrobě domácí kosmetiky i o poznávání tajů bylin
Léto u babičky nám připomene ovocný koláč s drobenkou, který byl vždycky ke svačině, nebo silný krajíc chleba se sádlem a cibulkou k večeři. Za deštivých dnů listování starými fotoalby v posteli, pod těžkými péřovými duchnami, a vzpomínání na všechny tetičky, strýce, sestřenice a další členy rodiny, které známe jen z fotek a vyprávění. A když neprší, tak hurá na zahradu, sklízet ovoce, hrabat seno, krmit králíky nebo okopávat zeleninové záhony. A když je všechna práce hotová, může se jet na výlet, koupání nebo hrát hry.
Na prázdniny u prarodičů jsme se ale těšily taky pro to, že nás babička nebo děda naučili i leccos nového. Děda jezdit na kole, o pár let později taky řezat ovocné stromy nebo jak si neublížit s kosou. Babička přidala vaření kynutých knedlíků, trénink na pečení vánočního cukroví a taky pár dobrých rad o bylinkách.
Dost věcí jsme za ty roky pozapomněly, na kosu sedl prach a cukroví už si ne/pečeme po svém. Co se ale bude hodit na pořád jsou recepty a rady pro domácí lékárnu. Jestli totiž prarodiče neradi, tak chodit po doktorech. Radši si doma vyrobí mazání na rány, do nohou postele dají pytlík s kaštany, obloží se horkou pohanku a navrch si dají pár lžic bylinkové meducíny a bacili si na ně zkrátka nepřijdou.
Prvním pokladem, na který nedáme dopustit ani my, je měsíček lékařský – Calendula officinalis. Ne nadarmo zdobí každou babiččinu zahrádku záplava oranžových kvítků, které záhonem putují z místa na místo, jak se každý rok přesévají. Měsíček totiž funguje na všechny rány, které si na zahradě pořídíte. Hojí škrábance, oděrky, spáleniny a popraskanou kůži.
Pro výrobu budete potřebovat nesolené sádlo, několik hrstí čerstvých měsíčkových květů a asi týden času. Vě středně velkém hrnci pomalu rozpouštějte sádlo. Až se rozpustí, přidejte dvě hrsti květů a nechejte minutku, dvě pěnit. Sádlo nechejte vychladnout a na dva, tři dny jej uložte do chladné spíže nebo lednice. Potom postup zopakujte. Sádlo opět rozpusťe, přisypte další hrst nebo dvě čerstvých květů a na mírném ohni, za stálého míchání nechejte pěnit. A znovu vychladnout, na dva dny zapomenout v chladu a do třetice rozpustit, přidat květy, minutku pěnit a ještě teplé přecedit do čisté sklenice nebo kelímku na mast. Správně byste měli mast uchovávat v chladu, ideálně v lednici. Ale babička si ji vyráběla do malých kelímků, které upotřebila postupně a jeden malý měla vždy na nočním stolku.
Na všechny podzimní a jarní neduhy, virózky, kašle a rýmičky dokonale funguje třapatkovka nachová – Echnacea purpurea.
Hrst dobře omytého a nadrobno pokrájeného kořene třepatkovky zalijte v lahvi půl litrem silnějšího alkoholu a buďte trpěliví. Každý den po dobu dvou měsíců lahvičku protřepejte a nechejte na světle. Potom můžete tinkturu precedit do tmavé lahve. Pro výrobu tinktury můžete použít i nať a květy, ale čerstvý kořen bude nejúčinnější. Kapky užívejte preventivně, v období stresu nebo když se blíží chřipky a nachlazení. Dospělí si naordinují lžičku ráno a lžičku večer.
Úžasných léčivek, které se v žádné zahradě neztratí je mnoho. Určitě už jste pili čaj z meduňky, máty nebo mateřídoušky. Nebo jste si ochutili pečeni tymiánem, dobromyslí nebo saturejkou s estragonem. Mnoho léčivých rostlin vyniká i krásou. Proto mají své místo i v okrasných trvalkových záhonech. Jiné jsou divoké a narazíte na ně spíš v trávníku nebo když se nepozorovaně vetřou do zeleninového záhonu.
Pokud vás láká si jejich sběr a zpracování vyzkoušet, vydejte se jako my na kurz k Bylinková terapie. Příjemně strávený den zaručen! A pokud chcete sestavit vlastní bylinkový záhon na míru vaší zahradě, jsme tu pro vás.
O tom, že bílá sluší nejenom nevěstám, o podzimní úpravě, která prospěje ovocným dřevinám na zahradě i v sadu a o mrazu, který dá stromům někdy pěkně zabrat
O té naší úrodné zahradě od jara do zimy, nových přírůstcích, o smělých plánech a odvážných klientech, rodících se zahradách a jedinečných interiérech a o práci, která nás stále baví
O nečekané úrodě, o kouzlu sobotních rán, o receptech, které musíte vyzkoušet a o neplánovaném rozšíření naší nabídky